Nama
Tempatan : Jagung manis.
Nama
Saintifik : Zea mays.
Famili
: Gramineae.
Pengenalan.
Jagung
manis adalah sejenis tanaman jangka pendek yang ditanam ssebagai tanaman
selingan dalam kebun getah. Jangkamasa untuk mengeluarkan hasil adalah dalam 72
hingga 76 hari. Terdapat beberapa varieti jagung manis yang popular ditanam di
negara ini adalah terdiri daripada manis madu, masmadu, improved masmadu dan
thai super sweet.
Jagung
segar di makan secara segar, diproses dan di tin.
Keperluan tanaman.
Jenis tanah : Sesuai untuk kebanyakan tanah yang
bersaliran baik. Jagung manis amat sensitif terdapat keadaan air bertakung pada
peringkat awal pertumbuhan, peringkat berbunga dan pembentukan biji.
Keasidan
tanah : pH 5.0-7.0
Taburan
hujan : 600-700mm/tahun.
Iklim : Sesuai dengan iklim tropika. Semasa peringkat pengeluaran bunga dan biji memerlukan keadaan lembab. Keadaan kering diperlukan semasa matang dan penuaian
Suhu
: 30-350c.
Penyediaan Tanah.
i.
Satu pusingan bajak
piring.
ii.
Kawasan dibiarkan
selama 10 hingga 14 hari.
iii.
Tabur kapur ( gml)
kalau ph tanah kurang daripada 5.0
iv.
Pusingan kedua bajak
piring.
v.
Satu bajak putar.
vi.
Batas perlu dibuat jika
tanah mudah menakung air.
Penanaman.
Kuantiti
biji benih : 4-5kg/ha.
Jarak
tanaman : 0.75cm x 0.25cm ( 1pokok/ lubang).
Kepadatan
: 32,000 pk/ha.
Cara
menanam :
i.
Gaul biji benih dengan
racun kulat ( thiram) pada kadar 3gm thiram/ 1kg benih.
ii.
Jika ada semut
dikawasan penanaman gunakan carbarly dengan kadar 0.1% bahan aktif.
iii.
Buat lubang dengan
menggunakan tungal.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan