Selasa, 9 Disember 2014

PENANAMAN JAGUNG MANIS



                                                     Nama Tempatan : Jagung manis.
                                                     Nama Saintifik : Zea mays.
                                                     Famili : Gramineae.

Pengenalan.
Jagung manis adalah sejenis tanaman jangka pendek yang ditanam ssebagai tanaman selingan dalam kebun getah. Jangkamasa untuk mengeluarkan hasil adalah dalam 72 hingga 76 hari. Terdapat beberapa varieti jagung manis yang popular ditanam di negara ini adalah terdiri daripada manis madu, masmadu, improved masmadu dan thai super sweet.
Jagung segar di makan secara segar, diproses dan di tin.

Keperluan tanaman.
Jenis tanah   : Sesuai untuk kebanyakan tanah yang bersaliran baik. Jagung manis amat sensitif terdapat keadaan air bertakung pada peringkat awal pertumbuhan, peringkat berbunga dan pembentukan biji.
Keasidan tanah : pH 5.0-7.0
Taburan hujan  : 600-700mm/tahun.
Iklim           : Sesuai dengan iklim tropika. Semasa peringkat pengeluaran bunga dan biji memerlukan keadaan lembab. Keadaan kering diperlukan semasa matang dan penuaian
Suhu                : 30-350c.

Penyediaan Tanah.
        i.            Satu pusingan bajak piring.
      ii.            Kawasan dibiarkan selama 10 hingga 14 hari.
    iii.            Tabur kapur ( gml) kalau ph tanah kurang daripada 5.0
    iv.            Pusingan kedua bajak piring.
      v.            Satu bajak putar.
    vi.            Batas perlu dibuat jika tanah mudah menakung air.

Penanaman.
Kuantiti biji benih : 4-5kg/ha.
Jarak tanaman : 0.75cm x 0.25cm ( 1pokok/ lubang).
Kepadatan : 32,000 pk/ha.
Cara menanam :
        i.            Gaul biji benih dengan racun kulat ( thiram) pada kadar 3gm thiram/ 1kg benih.
      ii.            Jika ada semut dikawasan penanaman gunakan carbarly dengan kadar 0.1% bahan aktif.
    iii.            Buat lubang dengan menggunakan tungal.
    iv.            Masukkan 1 atau 2 biji benih selubang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan